Diktatörlüğe, darbelere ve militarizme karşı demokrasiyi ve insan haklarını savunmak ve bu alanda kamusal bilincin gelişmesine katkıda bulunmayı kuruluş amaçları arasında sayan, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği, ikincisi gerçekleşecek olan Militarizmden Arındırılmış Bir Dünya Ütopyası başlıklı karikatür yarışmasının 2022 temasını, Militarizm ve Milliyetçilik olarak belirledi.

ADAM-DER, bu yılki karikatür yarışması dolayısıyla, militarizmle kopmaz bir bağlılıkla ve el ele yürüyen ideoloji olarak milliyetçiliğe dikkat çekmek istemektedir.

Milliyetçilik, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ilkelerinden biri olarak sayıldı ve tüm ulus devletlerde olduğu gibi ulusal sınırlar içinde yer alan tüm yurttaşların ulusu ve onun devletini sahiplenmesinin bir aracı oldu. Geçtiğimiz yüzyıl için toplumların gelişiminde önemi olan ulusal sınırlar, günümüzde üretim, ulaşım ve iletişimdeki gelişmeler ile birlikte anlamını yitirmektedir. Bu sınırlar, tekellerin mal ve sermaye hareketleri ile varlıklı insanlar için bir şey ifade etmezken, yoksulların hareketlerini sınırlayan, emek piyasalarını düzenleyen bir işlev görmektedir. Son yirmi yıl içerisinde gelişen göç hareketleri de insanların sınırlarla belirlenmiş kaderlerine razı olamayacaklarını göstermekte.

İnsanlık, kapitalizm büyük ve sürekli krizinin içinde yaşarken, yeni bir düzene, yeni bir ütopyaya duyulan ihtiyaç da her gün biraz daha fazla hissediliyor.

Yüzyıllar boyunca değişik uygarlıklara ev sahipliği yapan ülkemizde sayısız devlet kuruldu. Değişik etnik kökenlere ve inançlara sahip sayısız topluluk bu topraklarda var olabilmek için göç etti, savaşlar verdi, yaşamlar kurdu.  Halklar ve kültürler coğrafyası olan ülkemizde, bu bütün içinde yer alan tüm unsurların bir arada yaşama arzusu ile insanlığın yeni bir gelecek kurma arayışı birbirinden ayrı değildir.

Kapitalizm ve ulus devletlerin gelişimi içinde kavramlaşan militarizm, içinde bulunduğumuz yüzyılda da dünyayı saran şiddet ve savaş sarmalında insanlık için büyük bir tehdit oluşturmakta.

Ülkemizde ve dünyada barışın sağlanması, düşmanlıkların son bulması için militarist politikalara son verilmesi gerekiyor, Kışkırtılan milliyetçilikle birlikte içte ve dışta düşmanlıklar yaratılmakta, bunun sonucunda militarizm güç kazanmaktadır.

Militarizmden Arındırılmış Bir Dünya Ütopyası Karikatür Yarışması dolayısıyla karikatür sanatçılarının bu tehlikenin daha fazla görünür olmasına katkı sağlayacağını umuyoruz.

ADAM-DER Yönetim Kurulu