EDİRNE – HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştürülmeyen ADAM-DER üyeleri, “1934 Almanyasında nasıl tek adam diktatörlüğüne karşı çıkan Komünist Parti parlamentodan atıldıysa bugün de tek adam diktatörlüğüne karşı ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ sloganıyla ünlenen HDP tasfiye ediliyor” dedi.

12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbeleri döneminde sol ve sosyalist görüşte oldukları gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) atılan askerler tarafından kurulan Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği’nin (ADAM-DER), HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etme talebi kabul edilmedi.

Demirtaş ile görüştürülmeyen ADAM-DER üyeleri, cezaevi önünde kısa bir açıklama yaptı. Açıklamayı yapan ADAM-DER Kurucu Başkanı Rahmi Yıldırım, “Biz buraya Sayın Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etmeye geldik. Çünkü biz sol görüşlü emekli askerleriz. Darbe dönemlerinde darbeciler tarafından işlerimizden çıkartıldık. İşsizliğe, açlığa mahkum edildik. İşkencelerden geçirildik. Sonuçta beraat ettik. Sol görüşlü olmak her ne kadar kanunlar dairesinde suç sayılsa bile, toplum vicdanında suç değildir” dedi.

‘KÜRT MESELESİ BARIŞÇIL DÜZLEMDE ÇÖZÜLEBİLİR’
Türkiye’nin en temel sorunu olan Kürt meselesinin barışçıl ve siyasi düzlemde çözülebileceğini dile getiren Yıldırım, şunları aktardı: “Bu amaçla başlatılan her çözüm sürecine, demokratik siyasi çözüm için destek verdik. Diğer taraftan kuşkularımızı dile getirdik. Siyasal iktidarların demokratik siyasi çözüm konusunda samimi olmadıklarını her zaman her yerde vurguladık.”

‘ÇÖZÜM SÜRECİ KANLI PROVOKASYONA DÖNDÜ’
Çözüm sürecine değinen Yıldırım, “Biz o süreçte kendimizi ‘Barış askerleri’ olarak adlandırıp bölgede resmi partiler ve sivil toplum örgütleriyle görüşmelerde bulunduk. Demokratik barışçıl bir çözüm istediğimizi her platformda dile getirdik. Kuşkularımızı dile getirdik. Ne yazık ki kuşkularımızda da haklı çıktık. Demokratik çözüm süreci kanlı bir provokasyona döndü. Bugün hala yaşadığımız gibi acı bir noktaya evrildi” şeklinde konuştu.

‘HDP’LİLERİN SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYORUZ’
Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen Yıldırım, “1934 Almanyasında nasıl tek adam diktatörlüğü kurulduysa 16 Nisan’da da tek adam diktatörlüğü için oylama yapılacak. 1934 Almanyasında referandumdan önce nasıl tek adam diktatörlüğüne karşı çıkan Komünist Parti parlamentodan atıldıysa bugün de tek adam diktatörlüğüne karşı ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ sloganı ile ünlenen Halkların Demokratik Partisi tasfiye ediliyor, genel başkanları cezaevine atılıyor. Bundan da duyduğumuz üzüntüyü dile getirerek, genel başkanların biran önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Biz bu düşüncelerle geldik. Kendilerine saygılarımızı, sevgilerimizi iletiyoruz” dedi.